Deze website gebruikt cookies. Zie cookieinstellingen voor meer informatie.

1

Levensloop

Geboren aan het Vondelpark

Mensen zeggen weleens tegen mij: in jou is het verschil tussen de Amsterdammer die je vader was en de Amsterdammer die je moeder was gevangen. Dat klopt ook wel. Mijn moeder kwam uit Zuid en was goed bedeeld, maar mijn vader kwam uit West en heeft zich opgewerkt tot koopvaardij-officier. Hij was een echte zeeman. Het bevoorrechte vs. de straatvechter, het zit er allebei wel in denk ik en heeft me gevormd tot de persoon die ik vandaag de dag ben.

Terug in Amsterdam

Na 10 jaar op verschillende plekken in Twente te hebben gewoond, kwam ik terug in Amsterdam om te studeren. Al merkte ik al gauw dat ik de sport in wilde. Als coach.

Carrière als hockeycoach

Ik begon bij hoofdklasser Amsterdam en maakte in 1995 de overstap naar HGC, waar ik een jaar later de landstitel veroverde. De route naar het bondscoachschap was gelegd. Eerst naast Roelant Oltmans en toen hij in ‘98 stopte, nam ik het over.

Bondscoach op de Olympische Spelen in Sydney

De hockeymannen behoorden tot de absolute wereldtop. Daar blijven was een enorme uitdaging. Met Olympisch goud in Sydney in 2000 stegen we tot nog grotere hoogte. Een prestatie met een dubbele lading. Immers, mijn contract werd ondanks het succes niet verlengd. Onbegrijpelijk vond ik toen, maar het opende de weg naar een nieuwe carrière in Spanje. Het beste dat me op dat moment kon overkomen.

Cultuurverschillen in Spanje

Ik trad in dienst van de Spaanse hockeybond. Eerst als technisch directeur, later als bondscoach. Twee jaar lang reisde ik stad en land af om de Spaanse cultuur te begrijpen. Basken, Catalanen, de Spaanse natie. Meer dan ooit leerde ik dat sport verbroedert. Daar hebben we met het hockey een mooie bijdrage aan geleverd. Een fraai stukje teambuilding dat uiteindelijk resulteerde in veel mooie successen (De Champions Trophy, Europese Titel en zilver op de Spelen van Beijing), en mij persoonlijk vooral veel waardevolle inzichten gaf over ambitie, talentontwikkeling en een topsportcultuur.

“Iedere dag beter worden tot je de beste van de wereld bent. Dat is topsport. En bij topsport hoort een duty of care. Grenzen verleggen zonder grenzen te overschrijden. Een goede coach weet hoe hij de ontwikkeling van een talent op de juiste manier moet begeleiden.”
“Cultuurverandering ontstaat daar waar het oncomfortabel wordt. Je moet het benoemen, dat leer je als coach in een kleedkamer. Daar wordt niets met de mantel der liefde bedekt. De kleedkamer is de plek voor het eerlijke gesprek. De vraag is alleen of men elkaar in de boardroom ook de waarheid durft te vertellen.”
“Het is essentieel verantwoord te ontwikkelen om eervol te kunnen presteren. Dan heb ik het over de ontwikkeling van de totale mens, niet alleen de sporter. Hoe gaat hij/zij om met de faam en voorbeeldfunctie? Met voeding? Goede begeleiding en de juiste kennis zijn daarin  essentieel. Want een sterk mens presteert beter.”
“Investeren in topsport is de basis voor onze successen in de toekomst. Ik zie dat de overheid vooral bezig is met de maatschappelijke acceptatie van deze ‘subsidie’. Terwijl het in mijn ogen moet gaan over de ambitie de beste te willen zijn. Mensen haken af als het niet meer gaat om winnen. Horrorscenario voor mij zou zijn dat je tijdens de Spelen een medaille krijgt omdat je hebt meegedaan.”
“Als leider ben je verantwoordelijk voor winnen, maar ook voor het welzijn van mensen. Sporters, staf en medewerkers. Hoe goed het resultaat ook is, het mag nooit ten koste gaan van het welzijn.” 
Innovatie
Een topsportcultuur in Nederland

Na 8 jaar in Spanje begon ik in 2009 als technisch directeur bij NOC*NSF. Mijn missie: méér medailles door maximaal te investeren in het verbeteren van de topsportcultuur. Ik voerde een studie uit naar wat ervoor nodig is om structureel bij de top 10 van de wereld te horen. De belangrijkste uitkomst: Durf te kiezen! Meer professionele ondersteuning voor topsporters, een centrale topsportomgeving (Papendal) en een High Performance Team (prestatiemanagers en experts op het gebied van psychologie, technologie, voeding en gezondheid).

Als Chef de Mission naar de Spelen

Parallel aan mijn rol als TD leidde ik als Chef de Mission TeamNL tijdens de Spelen van Londen (2012), Sochi (2014) en Rio (2016).

Topteam Sport

In 2015 ben ik door Minister Edith Schippers gevraagd toe te treden tot het nieuwe Topteam Sport. Samen richten we ons op het vergroten van de impact van sportinnovatie en daarmee Nederland toonaangevend maken.

Levenslessen in Rio

Een ongekend event waar werkelijk alles mis ging wat er mis kon gaan. De faciliteiten waren dramatisch, in 6 dagen moesten we een ‘oorlogsgebied’ omturnen tot prestatieomgeving. Toen gebeurde op dag 1 dat vreselijke ongeluk met Annemiek van Vleuten, moest ik Yuri van Gelder naar huis sturen na respectloos gedrag en liet ik sporters die klaar waren eerder naar huis gaan (de zogenoemde ‘losersvlucht’). Totaal verkeerd ingeschat.

Maar zoals ik al benoemde: van falen leer je 10 keer meer dan van succes. Ik dacht 100% op weg naar succes te zijn, maar stond ineens met beide benen op de grond. Je kan nu eenmaal niet alles controleren. En belangrijker: als je voor echt essentiële dilemma’s komt te staan, moet je op je morele kompas kunnen vertrouwen. Ik kon mezelf recht in de spiegel aankijken, dat was alles dat ik nodig had om verder te kunnen.

Samenwerking Introdans TeamNL

Cross-sectoraal leren, daar is deze samenwerking tussen topdans en topsport een mooi voorbeeld van. Want als we iets kunnen leren van dans, is dat aandacht voor je eigen lichaam. Als je elegant, flexibel en open bent, is er meer ruimte voor creativiteit. En creativiteit is voor mij een heel belangrijke onderdeel van een goed team.

…Een nieuw avontuur in Amsterdam

“Als directeur Sport ga ik me met volle overgave inzetten om de huidige successen van Ajax te continueren en te versterken. Samen met de fantastische mensen binnen de club zal ik mijn expertise op het vlak van o.a. talentontwikkeling, topsport accomodaties en samenwerken aanwenden om bij te dragen aan een succesvolle toekomst van Ajax.”

2

Innovaties in de topsport

Hockey

Bedenker Euro Hockey League

Een innovatief format waarin voor het eerst nieuwe spelregels werden geïntroduceerd:

  • Wedstrijden in 4 kwarten i.p.v. 2 helften (inmiddels wereldwijd de norm)
  • Geen gelijke spelen meer, maar shoot-outs na reguliere speeltijd
  • Tijdstraf bij een groene of gele kaart
  • De ‘self-pass’, een vrije slag die een speler meteen zelf mag nemen en het spel versnelt.  

 

Al deze spelregels zijn inmiddels wereldwijd de norm.

Namens NOC*NSF

Embedded Scientists

Fulltime wetenschappers in de begeleiding van sporters, aangesteld in 15 sporten in Nederland.

Topsport Topics

Een wetenschappelijk platform waarop coaches al hun vragen kwijt kunnen bij een wetenschappelijk panel.

Een remote High Performance Centre voor Nederlandse atleten bij de de Olympische Spelen van London in 2012.

TeamNL gelanceerd
TeamNL@work gelanceerd;

een programma dat topsporters na hun sportcarrière verder helpt met een 2e carrière

Start Sportinnovator;

een innovatienetwerk en ecosysteem in de topsport.

Landelijk Athlete Management Systeem geïntroduceerd;

vanaf nu vinden Nederlandse topsporters en coaches al hun relevante data veilig en betrouwbaar op 1 platform.

Technische innovaties

Onder mijn leiding zijn er verschillende technische innovaties gerealiseerd in de Nederlandse topsport. Deze zijn gerealiseerd door universiteiten, coaches, embedded scientists, artsen en andere specialisten. Daarbij speelde ik enkel een duwende rol.

Snelle boten met DSM (470 zeilen en roeiboot Holland 8)
Slimme meetboei voor stroming metingen bij het zeilen in de baai van Rio de Janeiro
Nieuwe wendbare en lichte rolstoel voor rolstoelbasketbal
Nieuwe TeamNL baanwielrenfiets met TU Delft